Információk

Hogy változtatja meg a 6G a kapcsolatunkat a technológiával?

Hogy változtatja meg a 6G a kapcsolatunkat a technológiával?
A 6G által bevezetett paradigmaváltáshoz innovatív tesztelési megközelítésekre lesz szükség, amelyek alkalmazkodni tudnak a „következőre következő generáció” változó definíciójához.
Mivel lassan, de biztosan a 6G érkezése is a küszöbön áll, érdemes tudni, hogyan változtatja meg majd kapcsolatunkat a technológiával.
 
A mobilszolgáltatók napjainkban felgyorsítják az 5G néven ismert, rugalmas, alacsony késleltetésű, több gigabit/másodperc sebességű kommunikációs hálózat kiépítését.
 
A technológia várhatóan nemcsak gyorsabb adatátviteli sebességet, hanem rugalmasabb és programozhatóbb hálózatot is biztosít. Ez nagyfokú megbízhatósággal és alacsony késleltetéssel párosul, amely a biztonságos, megbízható vezeték nélküli ökoszisztémák létrehozásához szükséges, hogy a hagyományos okostelefon-használati modelleken túlmutató iparágaknak is hasznot hozzon - ilyen például a gyártás, a szállítás és az egészségügy.
 
Mivel sokan csak most ismerkedünk az 5G előnyeivel, a technológiai és kommunikációs vállalatok a következő generáció - a 6G - felé tekintenek. Olvasd el: Most még percek alatt feltörhető a 6G technológia
 
A 6G által bevezetett paradigmaváltáshoz innovatív tesztelési megközelítésekre lesz szükség
A 6G által bevezetett paradigmaváltáshoz innovatív tesztelési megközelítésekre lesz szükség
 
Bár tényleges leírás még csak most készül, a technológiával kapcsolatos remények szerint lehetővé válik a dolgok mindenre kiterjedő, zökkenőmentes internetje, amely nemcsak az emberek eszközeit csatlakoztatja a hálózathoz, hanem lehetővé teszi az érzékelők, járművek és sok más termék és technológia használatát is – ezek mind zökkenőmentesen és megbízhatóan kommunikálnak egymással.
 
Például, lesznek járművek, melyek nemcsak a felhővel tudnak kommunikálni, hanem egymással is - ez hatékonyabb közlekedést és biztonságosabb utazást eredményez – vélekednek a 6G támogatói.
 
„A 6G nincs meghatározva, ezért nagyfokú rugalmasságra van szükség, hogy a vállalatok eligazodjanak a lehetséges irányváltások terén - mondja Greg Jue, a Keysight Technologies 6G rendszermérnöke. - Rugalmasságra van szükség a termék megváltoztatásában, a fejlesztés eltolódásában, majd az új platform tesztelésében is.” Olvasd el: Engedélyt kapott a 6G technológia fejlesztésére a Keysight
 
Az 5G és a 6G közötti különbségek nemcsak abban mutatkoznak meg, hogy a jövőben milyen sávszélesség-gyűjtemény alkotja majd a 6G-t és miként csatlakoznak majd a felhasználók a hálózathoz, hanem a hálózatba és az eszközökbe épített intelligencia terén is.
 
„A 6G szövetét létrehozó hálózatok gyűjteményének másként kell működnie egy kiterjesztett valóság (AR) fejhallgató esetében, mint egy mobileszközön lévő e-mail kliens esetében” – mondta el Shahriar Shahramian, a Nokia Bell Laboratories kutatásvezetője.  
 
„A kommunikációs szolgáltatóknak rengeteg technikai kihívást kell megoldaniuk annak érdekében, hogy a különféle technológiákon alapuló hálózatok zökkenőmentesen működjenek” – mondta.
 
Az eszközöknek szükséges ugrálniuk a különböző frekvenciák között, be kell állítaniuk az adatátviteli sebességet és alkalmazkodniuk kell az adott alkalmazás igényeihez, amely lehet lokálisan, a felhő szélén vagy egy közszolgáltatáson futó.
 
„A 6G egyik bonyolult része, hogyan hozzuk össze a különböző vezeték nélküli technológiákat, hogy átadhassák egymásnak azokat és igazán jól működjenek együtt, anélkül, hogy a végfelhasználó tudna erről az egész folyamatról - mondja Shahramian. – Ez az átadás a dolog nehéz része.”
 
Bár a jelenlegi 5G-hálózat lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy több zökkenőmentes átadást tapasztaljanak meg, miközben az eszközök különböző hálózatokon mozognak – nagyobb sávszélességet és alacsonyabb késleltetést biztosítva –, a 6G egy öntudatos hálózatot is bevezet majd, amely képes támogatni és elősegíteni a feltörekvő technológiákat. Ilyenek a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság technológiák, valamint az önvezető autók.
 
A mesterséges intelligenciát és a gépi tanulási technológiát, amelyet az 5G-be integrálnak majd, amint ez a szabvány fejlett 5G-vé fejlődik, s kezdetektől fogva a 6G-be építik be, hogy egyszerűsítsék a technikai feladatokat - például a rádiójelek optimalizálását és az adatforgalom hatékony ütemezését.
 
„Végül ezek a technológiák lehetővé tehetik a rádiójelek számára, hogy tanuljanak egymástól és környezetüktől" – írta a Nokia két kutatója a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás jövőjéről a kommunikációs hálózatokban.
 
Hozzátették, hogy ezek a csomópontok maguk határozhatják meg – millió lehetséges konfiguráció közül választva – a kommunikáció lehető legjobb módját.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.


Keresés Betűrend szerint Új keresés
Keresés kulcsszó és kifejezés alapján Új keresés
Kifejezés és Témakör ajánlása
A kifejezés-ajánláshoz be kell lépni!
Keresőoptimalizálás és kulcsszó menedzselés Tovább